Ufuk Yalçın
Yakens Enerji
Güneş enerjisinin faydaları arasında söylenmesi gereken ilk şey
bu enerji türünün hiçbir zaman bitmeyecek olmasıdır.
Günümüzde kullanılan doğalgaz, petrol gibi
enerji türleri ilerleyen zamanlarda tükenebilir.
Yakens Enerji
2015 yılında
Ufuk Yalçın
Tarafından Kuruldu.
Adres : Perpa Ticaret Merkezi A Blok
Kat:8 No: 1050 Şişli/İstanbul
E-posta :info@yakensnerji.com
https://www.yakensenerji.com/
Telefon : (0850) 572 75 34
Hakkımızda
Güneş Paneli
Güneş paneli, yenilenebilir enerji dediğimizde ilk akla gelen doğal enerji kaynaklarından birisi. Yeryüzüne düşen enerji miktarı, kullandığımızın neredeyse 10.000 katı. Bu da demek oluyor ki, hazır bir enerji bizi bekliyor. Bize de sadece ondan nasıl yararlanacağımızı öğrenmek düşüyor.
Güneş Paneli Nedir?
Güneş paneli güneş pillerinin birbirine bağlanması ile oluşturulur. Güneş pili sadece panele dünüştürüldüğünde yeterli enerjiyi üretebilir.Güneş paneli, güneş ışınlarını elektrik enerjisine çeviren bir sistemin ilk akla gelen ekipmanıdır. Güneş ışınlarını direk olarak elektrik enerjisine dönüştürür. Bunu selenyumdan yapılmış fotovoltaik (PV) hücreler sayesinde yapar. Bu hücrelere güneş ışınları gelir ve doğru akım oluşmaya başlar. Mevsime ve konuma göre enerji miktarı ölçülür ve ona göre düzenek kurulur.Güneş enerjisi dediğinizde gözünüzün önüne gelen ilk şey, genelde bu panellerdir. Üretmek istediğiniz enerji miktarına göre çeşitleri vardır. Size uygun olan panel çeşidi ve miktarı seçildikten sonra gerekli diğer malzemeler belirlenir. Bunlar; enerjinizin depolanmasını sağlayan akü, bunların arasında ki kontrolü sağlayan şarj kontrol cihazı ve inverterdır. Üretilen bu enerji ile TV, beyaz eşya, küçük ev aletleri gibi tüm elektrikle çalışan ürünleri çalıştırabilirsiniz.
Esnek Panel
İnverter Nedir? Ne İşe Yarar?
İnverter, en basit açıklaması ile, doğrudan gelen akımı, kullanılabilir bir akıma dönüştüren alettir. İnverter ile dönüştürülen kullanılabilir enerji ile, inverterın üzerinde bulunan priz girişlerine istenilen alet takılarak çalıştırılabilir. Bina elektrik düzenekleri, üretilen enerjiyi doğrudan kullanacak kadar güçlü değildirler. Bu doğru akım, elektrik düzeneklerine en uygun olan 220V akıma dönüştürülmelidir. Yani inverter, 2 volt, 24 volt, 48 volt Dc Elektriği 220 – 230 volt şebeke enerjisine çevirmek için kullanılan elektronik bir cihazdır.
Diğer bir işlevi ise 0,5 Hz ve 2000 Hz arasında hız ayarlamasını sağlamaya yaraması. Gelen akımda azalmalar ve birden artışlar olabilir. İnverter bu artış ve azalmalar arasındaki düzen oluşturur. Bu sayede elektronik aletlerinize gelen enerji miktarını, ona uygun olarak iletir.
İnverter Seçimi Nasıl Olmalı?
İnverter seçimi, sizin yenilenebilir enerji kaynaklarından ortalama ürettiğiniz saat başı enerji ile kullanmak istediğiniz elektronik aletin harcadığı enerji dikkate alınarak hesaplanmalıdır. Bu seçimlerde, ürünü aldığınız yer ile iletişim kurarak karar vermeniz daha doğru olabilir. (0507 796 08 87) Bu hesap yapılırken genelde İnverter seçerken, tüketilen ortalama enerji belirlenir ve dalgalanma payının %50 olduğu hesaba katılarak hesaplanır. Örneğin 300W harcayacak bir elektronik aletiniz var. Dalgalanma payı düşünülerek inverter da güç ihtiyacınız 450 watt’tır.
Yenilenebilir enerjiden üretmek istediğiniz enerji miktarı arttıkça, inverterın daha büyük olması gerekmektedir. Bu ihtiyaçlar için, 1000 watt, 1500 watt, 1700 watt gibi farklı seçenekleriniz vardır.
arj Kontrol Cihazı (Şarj Regülatörü) Nedir? Ne İşe Yarar?
Yenilebilir enerji sistemlerindeki sistem kelimesinin varlığı paneller, akü, bağlantı kabloları, şarj kontrol cihazı gibi tüm parçaların bir bütün haline gelmesinden kaynaklanır. Bu araçlardan herhangi biriyle güneş enerji sistemi oluşturulması düşünülemez. Şarj kontrol cihazlarına aynı zamanda şarj regülatörü de denmektedir. Şarj regülatörü da güneş enerjisi kullanılarak elektrik üretiminde olmazsa olmaz bir parçadır. Şarj kontrol cihazının olmaması aküler için belli bir süre sonra sorun teşkil edeceğinden kullanılması önerilmektedir.
Şarj Kontrol Cihazı Nasıl Seçilir?
Şarj kontrol cihazlarının seçiminde başlıca kriter elbette güneş enerji sisteminde yer alan panel sayısı ve bunların elektrik üretme gücüdür. Bunun yanında akü kapasitesi ve sayısı da bir başka seçim kriteridir. Piyasadaki şarj kontrol cihazları belli güce kadar PVM, belli seviyenin üstündeki ise MPPT olarak adlandırılmaktadır.
Güneş enerjisi sisteminiz için doğru şarj kontrol cihazını seçmek için PVM veya MPPT şarj regülatöründen hangisini kullanmak istediğinize karar vermeniz gerekebilir. 400 watt gücündeki güneş panelinde PVM şarj kontrol cihazı ile 300 watt gücündeki MPPT şarj kontrol cihazı aynı enerjiyi sağlar. Ayrıca bu ikisi arasındaki fiyat farkı çok az olmasına rağmen, MPPT daha kullanışlıdır.
Şarj kontrol cihazı nasıl seçilir denince akla ilk gelen bu ayrımı yapmak olmalıdır. MPPT şarj regülatörü genelde 450 watt ve üzeri güce sahip sistemlerde kullanılır.
Akü şarj kontrol cihazı ile doğrudan ilişkili olmalıdır. Yani eğer akü kapasitesi 24 volt ise, şarj regülatörünün de 24 volt olması gerekir. Aksi takdirde akü panelden sağlanan enerjiye yeterli gelmeyecektir.
Şarj kontrol cihazlarının ekranlı ve ekransız seçenekleri de vardır. Akünün verimli çalışması için düzenli olarak voltaj kontrolünün yapılması çok önemli olduğu için aküdeki voltajın anlık izlenmesini sağlayan ekranlı şarj regülatörlerinin yanında ekransız regülatörlerde kişinin multimetre ile ölçüm yapma zahmetine katlanması gerekir.
Jel Akü Nedir? Nasıl Çalışır?
Güneş enerjisistemlerinde elektrik enerjisinin depolanması ve ihtiyaç halinde kullanılmasını sağlayan temel cihaz aküdür ve akü seçiminde güvenlik ve verim detayı çok önemlidir. Kullanımı gittikçe yaygınlaşan solar jel akülerin kullanımı bu yüzden fazlaca kullanılır. Güneş enerji sistemlerinde kullanılan solar jel akü en çok sıcaklık ve titreşime aşırı dayanıklı olması nedeniyle tercih edilmektedir. Bakımsız yani içerisine saf su vb. eklemesi yapmaya ihtiyaç duymadığı için özellikle güneş enerji sistemleri ve denizcilikte çok kullanışlıdır. Hemen şarj edilemez bile olsa uzun deşarjda gösterdiği mükemmel performans göstermektedir. Güneşten elde edilen enerji jel akülerde depolanarak çok uzun süre boyunca sorunsuz bir şekilde bekleyebilir.
Ucuz Jel Akü
Eğer jel akü gibi başlangıç maliyeti kuru aküye göre daha yüksek olmasına rağmen daha kullanışlı, uzun ömürlü ve güvenlikli olan bir ürün tercih etmek istiyorsanız çok iyi bir Pazar araştırması yapmanız gerekecektir. Bütçenize en uygun jel aküyü seçerken kullanılacak yerin kapasitesine de yeterli olacağına dikkat etmelisiniz. Genellikle ucuz jel akü fiyatları 600 liradan başlar ve daha düşük kalite ve kapasiteye sahip seçeneklerdir. Ancak eğer zaten sadece 102 Ah kapasiteye sahip bir jel akü almak isterseniz, bunlar genellikle 600-700 lira arasında değişmektedir. Elbette aynı kapasitede 1000 liraya da ürün bulabilirsiniz çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi üretici firma da fiyatı değiştiren önemli bir etmendir.
Jel Aküler Için Doğru Şarj Kontrol Cihazı Seçimi
Bazen JEL hücresi terimi genellikle kapalı, bakımsız akü olarak adlandırılır ve şarj kontrol cihazlarında bir ayar olarak işaretlenir. Alternatörler gibi diğer şarj yöntemlerini kullanırken, şarj voltajını kontrol altında tutmak için uygun regülatörler takılmalıdır. Akülerin genel şarj voltajı aralığı 14.0 volttan 14.2 volt’a, şamandıra voltajı aralığı 13.1 volt’dan 13.3 volt’a kadardır.
Jel Akü Avantajları
Jel Aküleri, güneş sistemlerinde şu sebeplerden ötürü popülerlik kazanmaktadır:
Derin çevrim uygulamaları için en uygun ve ömrü genellikle 500 ila 5000 döngü aralığıdır
Bakım gerektirmez.
Sızıntı yapmaz
Minimum korozyon bu nedenle hassas elektronik ekipmanlarla uyumludur
Sağlam ve titreşime dayanıklıdır
Sülfürik asit yanıkları riski az olduğundan çok güvenlidir
Aylık en düşük maliyet (maliyet / aylık ömür)
En düşük maliyet / döngü maliyeti (maliyet / yaşam döngüsü)
AGM Aküler ile JEL Akü Farkları
Günümüzde AGM aküler, sayısız benzerliklerinden ötürü Jel Aküler olarak yanlış anılıyor –
Her ikisi de rekombinanttır – yani pozitif plaka üzerinde üretilen oksijen negatif plaka tarafından emilir. Şimdi, hidrojen üretmek yerine, negatif levha su üretir, böylece akünün su içeriğini muhafaza eder.
AGM ve Jel Akülerin valf regüleli, sızdırmaz, dökülmeye karşı dayanıklı, bakım gerektirmeyen, titreşime dirençlidir.
İkisi arasındaki çarpıcı fark elektrolitinki. Jel Akülerde kullanılan elektrolit, jöle görünümündeyken AGM pilleri, cam mat benzeri ayırıcılar gibi elektrolit emici özelliklere sahiptir. Jel Akülerde kullanılan elektrolitin özellikleri nedeniyle AGC pilleri soğuk sıcaklıklarda verimli çalışırken 32 derece F sıcaklığındaki sıcaklıklarda güç kaybediyor.
Son olarak, Jel Aküler, daha asit açlığı olduğu için AGM pillere kıyasla plakaları daha iyi koruyarak derin deşarj için en uygun yöntemdir. AGM’ler, yüksek akımın gerekli olduğu yerlerde daha uyumludur.